Γνώμη μου…

Μεγαλώσαμε με την ιδέα ότι το διαφορετικό είναι παράξενο, παράλογο, παρά φύσιν. Με ευκολία λοιπόν σηκώνουμε το δάχτυλο για να δείξουμε αυτό που δεν είναι ίδιο με το «φυσιολογικό» δικό μας ή έστω σαν αυτό και αφορίζουμε ανθρώπους, θέλω και επιλογές.

Παράλληλα διαρρηγνύουμε τα ιμάτιά μας υπέρ της αγάπης, της ισότητας, της φιλανθρωπίας, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης και τασσόμαστε κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας. Τελικά τι ισχύει; Τι είμαστε; Πρεσβευτές του εκσυγχρονισμού, της προόδου και του ουμανισμού ή ανθρωποφάγα όντα που κρίνουμε με ευκολία το οτιδήποτε, στην προσπάθεια μας να αποφύγουμε την αυτοκριτική που πιθανότατα να μας απογοητεύσει;

Στα πλαίσια μιας εκσυγχρονισμένης και δημοκρατικής κοινωνίας (θέλω να πιστεύω, εν έτει 2021), ο καθένας μπορεί να κάνει όσα του αρέσουν εφόσον δεν πλήγεται κάποιος άλλος και φυσικά να εκφράζει την άποψη του. Έχει δικαίωμα στη γνώμη, στην έκφραση και στην επιλογή. Δύναται να σκεφτεί, να εκφραστεί και να επιλέξει. Και η «άλλη» πλευρά, οφείλει να σεβαστεί και βεβαίως να διαφωνήσει αν το θέλει. Ας μην κάνουμε και εμείς αυτά για τα οποία κατηγορούμε τους άλλους.

Είμαστε όλοι μοναδικοί. Και αυτή η μοναδικότητα είναι που μας διακρίνει. Είναι δυνατόν να γίνεται λόγος για μειονότητες εν έτει 2021 και να αφορίζουμε συμπεριφορές που προσβάλλουν ίσως την αισθητική μας (έννοια αναμφισβήτητα υποκειμενική); Σέβομαι τη διαφωνία και την θεωρώ αναπόσπαστο συστατικό ενός υγειούς διαλόγου και την εκφράζω  όχι μόνο λεκτικά αλλά και πρακτικά. Έτσι, ό,τι θεωρώ πως δε με εκφράζει, επιλέγω απλώς να το αποποιηθώ και αρνούμαι να γίνω ανθρωποφάγος. Διαφορετικά θα πρέπει να δικαιολογήσω και τις επιθέσεις με γκαζάκια, ως αντίποινα στη λεκτική έκφραση κάποιου.
Γνώμη μου…
Παναγιώτα Μαρίνα Ν. Γεωργοπούλου
BSc in Philology
MSc in Clinical Psychology
MSc in Advocacy Social Justice and Changeε 
 Expertise in Mental Health
Data Protection Office